Blogger Widgets

Jurnal


Source : chouky39.centerblog.net sur centerblog.
Image du Blog chouky39.centerblog.netJurnal de bibliotecar. Pagină          
În universul nostru profesional, al bibliotecarilor, a pătruns de ceva bună vreme-ncoace un val de agitație; când și când, chiar zdruncinări –cea mai puternică fiind introducerea calculatorului conectat la Internet în bibliotecă. Ne întâlnim tot mai des cu sintagma ”dezvoltarea bibliotecii publice din România”, suntem invitați la tot felul de cursuri pentru înființarea a noi și noi servicii de bibliotecă, care nu prea au legătură cu cartea.
            Da, imaginea bibliotecii publice care a început a se contura astăzi este foarte diferită față de ceea ce era ieri. Deși s-au adunat niște ani buni de când a început această ”mișcare”, abia acum începe să fie ușor vizibilă transformarea, iar aceasta, nu în tot locul.
            Din anul 2002, de când a fost adoptată Legea bibliotecarilor, abia de curând a început să intre în conștiința majorității bibliotecarilor români noțiunea de bibliotecă, ca centru de ”informare, cercetare, educație sau recreere”; un pas deosebit de important, deoarece o bibliotecă strălucește în sânul comunității în care funcționează numai prin efortul și dăruirea bibliotecarului. El este cel care trebuie să analizeze comunitatea pe care o servește și ”să inventeze” servicii cu care să vină în întâmpinarea nevoilor acesteia.
            Pentru ca biblioteca să devină ceea ce aspiră a fi, un punct principal de informare, modelare a personalității și petrecere a timpului liber, mai are în față un lung drum de parcurs. Aceasta, pentru că vechile concepții și obiceiuri privind biblioteca și bibliotecarul, ca simplu mânuitor al colecțiilor de documente, sunt încă destul de adânc înrădăcinate în noi. Bibliotecarul de ieri, care se ascundea în spatele cărții, al rafturilor și al ochelarilor austeri, trebuie, azi, să iasă în față, să comunice, să se informeze, să fie familiarizat cu noile surse de informare și comunicare, să colaboreze cu celelalte instituții și organizații din oraș, să fie creativ, 
să se reinventeze; să schimbe totodată și mentalitatea autorităților locale și a comunității asupra bibliotecii. Este greu să nu te simți ușor frustrat atunci când rar trece câte o zi fără ca cineva să-ți declare: ”Ah, ce norocoasă ești! Poți să citești toată ziua!” Personal, doar acasă mai reușesc să-mi fac timp pentru a mai citi câte o carte… Într-adevăr: numai un bibliotecar poate ști cu adevărat ce înseamnă această meserie; și…doar acela care iubește și se dedică acestei meserii poate fi cu adevărat un BIBLIOTECAR.
            O multitudine de sarcini s-au adăugat îndatoririlor, nici acelea puține, sau ușoare, pe care le avea bibliotecarul de ieri; iar peste 60% din bibliotecile publice românești funcționează cu câte un singur angajat –acel ”solo librarian”, cum ne numesc americanii.
            Am încrederea că se va produce până la urmă marea transformare în toate bibliotecile publice din România. Aceasta, datorită BIBLIOTECARILOR aflați la conducerea ANBPR și a acelora din bibliotecile județene și a fundațiilor precum IREX, care își pun toată râvna întru această lucrare. Personal, le mulțumesc, căci datorită lor, prin cele câteva cursuri de formare profesională la care am putut participa, am învățat să fac primii pași pe calea transformării personale ca bibliotecar, dar și a bibliotecii mele. J Iar elanul și, totodată, răbdarea cu care ne îndrumă, forțându-ne oarecum imperceptibil să mai facem câte un pas spre devenire, îmi dau forța necesară de a nu mă abate din drum atunci când tind a deznădăjdui pentru faptul că îmi lipsește timpul sau ”mâinile”, resursele, înțelegerea sau colaborarea pentru ceea ce aș vrea să fac.
            Mă întreb doar, curioasă: ei de unde-și află această forță pentru a-și continua viziunea? 
…Să fie pasiunea inepuizabilă?
BiBliotecAr, Bălănescu Oana
Biblioteca Orășenească Petrila

Un comentariu:

Anonim spunea...

Fara pasine nu realizezi nimic, e doar o slujba si merg acolo pentru bani... Pentru mine,e un univers,o lume din care nu a-si mai iesi ! Asa ca.. sunteți un om privilegiat ,fie ca pasiunea sa nu dispară...