Blogger Widgets

09.03.2017

CanSat, CoderDojo, robotică...

Zile de foc la sfârșitul săptămânii trecute - 3 și 4 martie!
Dna Cîndea Nicoleta, profesoară de fizică la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Petrila, a înscris o echipă formată din 6 elevi ai colegiului în care predă la competiția CanSat. Și în urma evaluărilor preliminare, au fost selectați pentru a participa la faza națională. Felicitări vouă!

CanSat este un proiect inițiat de către ESA - European Space Agency, la sfârșitul anilor '90, în România fiind implementat de către ESERO România și aflându-se la cea de-a III-a ediție.
„CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doza de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unei rachete, balon sau drone și va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță.” 😵

În vederea pregătirii celor 6 elevi pentru ca aceștia să atingă obiectivele solicitate în competiție, dna prof. Cîndea  a angrenat câțiva specialiști și a încheiat diverse parteneriate. Dintre parteneri, amintim Asociația Banat IT , Universitatea din Petroșani, Clubul Copiilor Petroșani -prin dl. prof. Imre Kovacs, Parohia Nr. 2 Petrila, Primăria și Consiliul Local Petrila - care asigură finanțarea pentru achiziționarea celor necesare construirii CanSat-ului și nu în ultimul rând 😊 Biblioteca Orășenească Petrila.

Care este rolul nostru în cadrul acestui proiect?
Ei bine, bulgărele rostogolit de către dna profesoară ne-a alipit și pe noi, laolaltă cu Asociația Banat IT, astfel: realizarea CanSat-ului implică crearea unui complicat program informatic. Cine să-i inițieze pe tinerii competitori în realizarea unui astfel de limbaj de programare? specialiști din cadrul Asociației Banat IT.
Unde există disponibilitate, spațiu și echipamente IT corespunzătoare, în Petrila? la Biblioteca Orășenească Petrila. 🙋  

Astfel, condus de către dna profesoară, vineri 3.03, dl. Radu Ticiu în persoană - președinte al Asociației Banat IT și totodată Champion la CoderDojo Timișoara și Director General la Timisoara Startup Hub - a venit la noi însoțit de 3 mentori CoderDojo: Emanuel Covaci, Vlad Fara și Adrian Garovat - elevi ai Colegiului Național „Grigore Moisil” Timișoara și olimpici la informatică și matematică. Au venit și cei 6 participanți CanSat :
Covaci Ana Maria
Teodora Grunta
Negoi Darius Dumitru
Matran Răzvan
Andrei Plăcintă
Vlad Păun
Prezenți au fost și dl primar Jurca Vasile și dl viceprimar Curtean Dorin. De asemenea, dl  prof. Kovacs Imre și presa - prin dl Daniel Bolog (articolul rezultat - aici).

După prezentarea proiectului, la bibliotecă au rămas elevii mentori și cei concurenți, coordonatorii acestora - respectiv dna Cîndea și dl Ticiu. 😊 Și au pornit motoarele!
O muncă asiduă, dedicată și concentrată, până seara, în cele două zile cât au putut sta la noi echipa timișoreană!
În ziua de sâmbătă, s-a lucrat pe două planuri: într-o sală a bibliotecii, echipa CanSat învăța, de la mentorii CoderDojo, limbajul de programare Arduino iar în alta, un grup de elevi, mai tineri, au fost inițiați în limbajul de programare Scratch de către dl Radu Ticiu.
Ce este de admirat și cumva, șocant în zilele noastre, toată această muncă și tot acest timp dedicat de către cei implicați sunt voluntare, fără nicio retribuție materială! Acest lucru este o caracteristică majoră a programului CoderDojo - un proiect care urmează a fi implementat și la noi, la bibliotecă. 🙌 Vom reveni cu detalii despre acest program minunat.
De asemenea, sunt toate premisele înființării unui club de robotică la Petrila.

Și iată cum, competiția CanSat devine astfel un proiect născător de alte proiecte, grozave și inedite pentru tinerii noștri!

Urmează o nouă întâlnire cu reprezentanții CoderDojo, la sfârșitul lunii martie.
Competiția CanSat va avea loc în 19-23 Aprilie 2017. Până atunci,
spor la treabă echipei și idei inspirate!

foto - Darius Negoi și Vlad Fara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dvs.?