Blogger Widgets

Despre noi



 pe scurt


Se poate spune că am crescut ca Făt-Frumos: dacă la pornire, acum vreo 11 ani, am luat startul într-o încăpere cu geamuri sparte, mult-mult praf și muște moarte, cu 9214 volume de carte de 6 ani ”stătută”, cu o bibliotecară la fel de proaspătă ca și biblioteca nou înființată, ce abia începea a-și pune în practică meseria -fără specializare în domeniu...
ei bine, în tot acest timp, am lucrat:
- în primă fază, la nici un an după preluarea cărților, când acestea nu erau încă toate înregistrate în Registrul de Inventar al bibliotecii, ne-am găsit un nou sediu, fără geamuri sparte și cu pereți curați -și anume, la parterul blocului 62 de pe strada Republicii. Pas de furnică totuși, căci locația era una cam timidă, ascunsă după un fost magazin general, destul de departe de privirile curioșilor... Eh, dar, în cei trei ani pe care i-am petrecut aci, bibliotecara a terminat cu înregistratul și impărțitul cărților pe domenii, frumos, alfabetic, s-a și specializat la Bușteni și a și înregistrat primele trei-patru sute de cititori. Cu achiziția de carte...mai slăbuț căci erau
alte priorități pentru bugetul orașului iar biroul de contabilitate al primăriei nici nu se obișnuise încă, cu acest serviciu nou creat :D
- soarele a început să încălzească și mai bine strada bibliotecii noastre pe la jumătatea lui 2005, când Primăria a preluat Clubul Sindicatului Minier Petrila și a înființat aici Casa de Cultură a orașului, invitându-ne să ne mutăm în casă nouă. Cum niciuna din încăperile noului sediu nu avea vreo destinație, am putut alege: cele mai bune 3 săli din incintă! Amintesc doar de mutatul în sine: cărțile (ce aveau o așezare pe raft sistematico-alfabetică) în saci, rafturile cele vechi...cărat, rearanjat...ordonat :D (cine știe...cunoaște). Cu noul sediu, mai multă lume a aflat că avem bibliotecă în oraș!
- fondul de carte a început să crească și el, în primul rând datorită donațiilor făcute de către petrileni -utilizatori sau nu ai bibliotecii; apoi, ce primeam anual de la Biblioteca Județeană ”Ovid Densușianu” + și ceva achiziții din bugetul local -în acest sens, anul 2009 a fost de glorie, când am putut lua carte în valoare de 100 000 000 lei vechi!!!
- da...încet-încet, biblioteca noastră se dezvolta... Aici, apogeul l-am atins în anul 2010, datorită programului ”Biblionet -Lumea în biblioteca mea”, program finanțat de Fundația ”Bill & Melinda Gates” și coordonat de IREX în parteneriat cu ANBPR. Cum? Păi, în cadrul acestui proiect, am primit donație 8 calculatoare, scanner, imprimantă, videoproiector, ecran de proiecție; calculatoarele au fost conectate la Internet și am înființat un nou serviciu în cadrul bibliotecii noastre: ”Internet gratuit pentru public”. Eh, dar proiectul a presupus și specializarea bibliotecarului în utilizarea echipamentelor de ultimă generație primite iar acum, la bibliotecă, dacă ai nevoie, poți fi instruit de către bibliotecar, gratuit, în folosirea programelor Microsoft și a Internetului!
- și, că tot am avut onoarea să particip la cursul PILOT ”Dezvoltarea serviciilor de bibliotecă” iar unul din capitolele acestui curs a fost despre amenajarea spațiului dintr-o bibliotecă publică, eu, bibliotecara, am și avut ocazia să profit din plin de informațiile îngurgitate la acest capitol, deoarece: odată cu anul 2011, au început lucrări de renovare totală a Casei de Cultură ”Ladislau Schmidt” Petrila în sediul căreia viețuim și noi; astfel, am dărâmat pereți, ne-am extins, reamenajat și foarte modernizat (n-o să povestesc acum foarte de praful și mutatul cărților și a rafturilor dintr-o parte in alta, rearanjat...). Obs: mai sunt niște ași în mânecă adunați în cadrul acestui curs pe care nu i-am scos încă...Va urma!
- nici cu cartea nu ne-am lăsat mai prejos, iar la începutul acestui an, 2012, prin intermediul proiectului ”Lăsați-mă să învăț”, coordonat de Fundația ”Mereu aproape”, am primit o donație de 10.000 volume de carte!
Nu știu ce părere au alții, dar noi considerăm că, și așa tineri (față de frații și surorile noastre biblioteci din județ și nu doar), și în așa puțin timp, am crescut frumos și bine până acum.
Și...nu ne vom opri aici!

Date mai multe și mai ordonate despre noi și serviciile oferite le-am pus aici: http://www.orasulpetrila.ro/?page_id=193
Bibliotecar, Bălănescu Oana 
Din luna martie 2019, la biblioteca noastră funcționează Clubul de coding - CODE Kids First Line Petrila. Detalii despre club și membrii clubului găsiți accesând următorul link:
sau, în limba engleză:
Iar aici - găsiți un filmuleț cu membrii First Line Petrila. 👌

Niciun comentariu: