Blogger Widgets

05 martie 2019

„CODE Kids - Copiii fac coding în bibliotecile publice”

De ceva bună vreme, punem la cale înființarea unui club de coding (programare) la biblioteca noastră. Aceasta, datorită Fundației Progress care, în frunte cu dl manager Ovidiu Ana, au conceput și implementat acest proiect, „CODE Kids - Copiii fac coding în bibliotecile publice” și datorită Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” - manager, dl Bara Sebastian, care au propus ca biblioteca noastră să fie una din cele 5 biblioteci hunedorene cuprinse în proiect.
„Prin acest proiect, Fundația Progress își propune să faciliteze un program pe termen lung de formare în competențe digitale pentru copiii aflați în mediile rural și urban mic mai izolate, printr-o abordare tip action learning.” A debutat în anul 2017, având mare succes în rândul participanților iar la ora actuală, există peste 100 de cluburi CODE Kids și peste 1000 de beneficiari.

Cum funcționează un astfel de club?

  • Bibliotecarul responsabil de biblioteca publică înscrisă în proiect alege 2 ambasadori, din rândul elevilor de școală gimnazială.
În cazul nostru, sus-semnata, Oana Bălănescu, am ales drept ambasadori pe:

DRAGOMIR ALEXIA MARIA

- elevă în clasa a V-a la Școala Generală nr. 6 Petrila;
*Alexia este singura fată din rândul celor 12 ambasadori din jud. Hunedoara 😊💪

și
BARTOC CRISTIAN ANDREI

- elev în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „I.D. Sîrbu” Petrila
Atât Alexia cât și Cristian sunt pasionați de informatică, vor să învețe cât mai multe, sunt entuziaști dar și responsabili și serioși în ceea ce fac; se completează unul pe altul de minune. 😊🙆
  • Se instruiesc bibliotecarii și ambasadorii.
Instruirea, la nivelul județului nostru, a avut loc la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hd - Deva, pe parcursul a 3 zile, în intervalul 1 - 3 martie 2019.
Pe parcursul celor 3 zile, am putut avea o viziune mai amplă despre cât de minunat este acest proiect. Toți copiii ambasadori au participat cu însuflețire și entuziasm la toate activitățile propuse de Ioana - trainer-ul nostru.
Căci Fundația Progress și-a ales cu pricepere partenerii! Simplon România este principalul partener; o organizație care derulează mai multe proiecte educaționale pentru copii și adulți, cu o echipă de oameni tineri, implicați și pasionați de ceea ce fac. Ioana Rusu, cea care ne-a instruit, face parte din această echipă iar feed-back-ul primit de la copii, dar și de la noi, bibliotecarii o poziționează în fruntea tuturor profesorilor cu care ne-am intersectat. 😊 Prin joc și voie bună, fiecare, copii și bibliotecari, am învățat care ce sarcini are în cadrul clubului. Mulțumim, Ioana! 😘











  • Se aleg membrii pentru club - etapa în care ne aflăm, acum. 🙌
Vor fi minim 10 membri, maxim, 14, cu vârsta cuprinsă între 9 - 13 ani. Au prioritate cei care provin din familii mai modeste și cei care sunt, deja, utilizatori ai bibliotecii noastre. 
Vă puteți înscrie până la data de 13 martie 2019, la sediul bibliotecii - în timpul programului, sau pe pagina de Facebook a bibliotecii, trimițându-ne un mesaj. 😉
Nu sunt necesare niciun fel de cunoștințe de programare. 
  • Se stabilește data când va avea loc prima întâlnire de lucru a clubului.
În cazul nostru, 21 martie 2019, de la ora 14:30; ne vom întâlni săptămânal, în fiecare zi de joi, între orele 14:30 - 16:30.
  • Pe grupul de Facebook special creat, periodic, vom primi câte o temă pe care fiecare membru al clubului o va rezolva în cadrul întâlnirilor noastre, cu ajutorul celor doi ambasadori. Temele vor fi date de către Simplon România, care vor urmări rezolvarea lor prin intermediul unei platforme special create de către aceștia.
  • Proiectul se desfășoară pe parcursul a doi ani: 2019 - 2020.
  • Membrii CODE Kids vor putea participa la concursuri cu premii, târguri de știință, ateliere educative.  
  • În cadrul întâlnirilor de lucru, vom derula și alte jocuri și activități antrenante. 🙋
VĂ AȘTEPTĂM!

Mulțumim Fundației Progress și Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” 
pentru această oportunitate!

Niciun comentariu: