Joi, 30 octombrie 2014, la inițiativa d-lui Bara Sebastian, manager al Bibliotecii Județene ”Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, inițiatorul și coordonatorul proiectului ”Lectura pentru toți”, la noi la bibliotecă (dar în sala de ședințe a Casei de Cultură ”Ladislau Schmidt” Petrila) s-au petrecut cele ce urmează:
Startul a fost luat la ora 13:00, cu sala plină - și mulțumesc din nou pentru participarea dvs. la acest eveniment! Ne-am cunoscut întâi oaspeții: dl. Bara Sebastian despre care aminteam mai sus; d-na Mariana Pândaru - director al Editurii Călăuza și dl. Miron Țic, ambii, membri ai Uniunii Scriitorilor din România și ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Întâi, dl. Bara Sebastian ne-a vorbit despre proiectul său ”Lectura pentru toți”; proiectul, început de mai bine de 2 ani de zile are ca scop principal să aducă scriitorul, cartea, și editura hunedoreană în cât mai multe municipii, orașe, sate și cotloane ale județului nostru; cât mai aproape de oameni.
D-na Mariana Pândaru ne-a prezentat mai multe cărți recent tipărite la Editura Călăuza, ne-a povestit despre cum a luat ființă această editură - la inițiativa regretatului poet Valeriu Bârgău - și cum a reușit să supraviețuiască în această epocă a Internetului. Ne-a încântat recitându-ne câteva dintre poeziile sale și ... devansându-l pe Moș Nicolae, a împărțit daruri; toți cei prezenți, mici și mari, au plecat acasă cu câte o carte, potrivită pentru fiecare. De fapt, prin donația de carte lăsată pentru bibliotecă, putem spune că întreaga comunitate a orașului nostru a primit un cadou din partea Editurii Călăuza. Mare bucurie ați semănat în rândul publicului nostru prin acest frumos gest, d-na Mariana Pândaru! Vă mulțumim!
De asemenea dl. Miron Țic ne-a făcut sufletul să vibreze, ascultându-l vorbind despre ce înseamnă scrisul și poezia pentru dânsul, ascultându-l recitând din poeziile proprii.
La final, profitând (cu bune intenții :D ) de publicul cel grozav prezent în sală, în jur de 60 de persoane și în afara evenimentului nostru, i-am invitat pe cei care au dorit să-mi spună cam ce fel de evenimente, acțiuni, servicii ar vrea să găsească la biblioteca noastră; pregătisem special pentru aceasta niște pixuri și bilețele la ieșirea din sală. Studiind mai apoi ideile notate, a rezultat o mare dilemă pentru mine: comunitatea pe care o deservesc nu cunoaște oare rolul bibliotecii din mijlocul ei sau fondul de documente de care dispunem este foarte - foarte sărac la anumite capitole menționate?... Sau...și una și alta? :( Căci toate cele câteva bilețele completate făceau referire doar la genuri de cărți pe care autorii acestor notițe și-ar dori să le găsească în bibliotecă...
Ulterior, rememorând evenimentul petrecut, am făcut un bilanț al stărilor sufletești prin care m-a purtat organizarea acestuia; multe și variate. Dacă la început avusesem mari emoții că persoanele invitate nu vor veni (multe persoane care-și confirmaseră participarea sunaseră ca să anuleze), cu câteva minute înainte de a începe prezentarea, avusesem alte mari emoții cum că n-or să fie de ajuns scaunele; :)) Apoi, tracul de a vorbi în fața publicului, relaxarea și starea de ușoară beatitudine ascultându-i pe cei doi poeți, supărarea că aveam prea puțin suc pentru cei prezenți :) și la final, mulțumirea că totul a decurs lin și frumos iar publicul părea să fie mulțumit și încântat de cum decursese evenimentul. :)
La organizarea acestei acțiuni am primit ajutorul Centrului de Zi ”Salvați Copiii” filiala Hd. și al instituțiilor de învățământ de pe raza orașului Petrila - prin intermediul cadrelor didactice și a colegelor de breaslă, Rodica Leonte și Angela Scafariu. Vă mulțumesc tuturor!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu