Blogger Widgets

07 decembrie 2015

Noi poeme la Petrila

Iată că, la doar o lună după întâlnirea noastră ce a avut loc sub egida proiectului „Lectura pentru toți”, un nou eveniment s-a ițit la biblioteca noastră: lansări de cărți!
Este vorba despre volumele de poeme „Sub zodii” - Elisabeta Bogățan și „Pantume. Vâltori” - Ioan Dan Bălan.
Lansările au avut loc în cadrul Bibliotecii Orășenești Petrila, pe data de 4 decembrie, în sala de ședințe a Casei de Cultură „Ladislau Schmidt”. Această zi, când creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sf. Muceniță Varvara - totodată, ocrotitoarea minerilor, s-a transformat astfel în dublă sărbătoare la biblioteca noastră.
Soț și soție, dna Elisabeta Bogățan și dl Ioan Dan Bălan sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România având o vastă creație literară și ei trăiesc și creează la noi în oraș.
Alături de un alt concetățean al nostru, dl Dumitru Gălățan, lor le datorăm imortalizarea și continuitatea multor legende, tradiții și obiceiuri din zona noastră. Însă, la întâlnirea noastră de vineri, în prim plan a fost creația lirică a îndrăgiților noștri scriitori.
Din versurile dnei Elisabeta Bogățan, de o profunzime și delicatețe incontestabile (în opinia mea :) ), iată o scurtă și totodată cuprinzătoare poezioară:

„zgribulită în singuru-mi trup

doamne îmi zic
ce mă fac dacă
mi-l zdrențuiesc
și mi-l rup

n-am nimic altceva să îmbrac”
(„Sărăcie”)
În prima parte a volumului „Pantume. Vâltori” dl Ioan Dan Bălan a integrat o serie de XIV pantumuri. Știți ce este acela un pantum? Este o poezie cu formă fixă în care al II-lea și al IV-lea vers din prima strofă devin primul și al III-lea  vers din strofa a doua și tot așa; totodată, primul vers din poezie este și ultimul; al III-lea vers este și antepenultimul. 
...cam greu de construit o astfel de poezie astfel încât să aibă și un conținut profund, poetic. Dlui Ioan Dan Bălan i-a ieșit. Iată și o mostră:

„Iubito ,-n gând uitarea încă doare
umbre de fulger cad peste florar
zei din izvoare prind raze de soare
de-o veșnicie ne dorim mai rar

Umbre de fulger cad peste florar
protestu-i viu ca-n orișice cădere
de-o veșnicie ne dorim mai rar
rar trecem peste-aceleași frontiere

Protestu-i viu ca-n orișice cădere
pădurea arsă crește-n rădăcini
rar trecem peste-aceleași frontiere
la pomul viu e bine să te-nchini

Pădurea arsă crește-n rădăcini
va crește către cer cu superbie
la pomul viu e bine să te-nchini
viața din verde poartă veșnicie

Va crește către cer cu superbie -
înaltă-i așteptarea sub destin -
viața din verde poartă veșnicie
de-atâta fraged simți suflul divin

Înaltă-i așteptarea sub destin -
zei din izvoare prind raze de soare -
de-atâta fraged simți suflul divin...
iubito ,-n gând uitarea încă doare!”
(„PANTUM V”)

Pfui! și-am reușit s-ajung până aici fără a aminti încă de cei care NE-AU ONORAT cu prezența! (nu de alta, dar așa e frumos și bine: să lași măcar o impresie de modestie :D ) 
Așadar, au fost și au cuvântat cum numai ei știu s-o facă: din Petroșani - dl Ion Hirghiduș și dl Marian Boboc; din jud. Alba - dl Aurel Pantea și dl Cornel Nistea. Cu titulaturi atât de multe și atât de mari, că le-am încurcat prezentându-i... :D Îmi cer scuze și pe această cale domniilor lor. :) De data aceasta, vă invit să urmați link-urile atașate pentru a-i cunoaște. Asta, în caz că nu-i știți. ;)
Iar prezența acestor personalități la evenimentul nostru - dar și comentariile favorabile ale acestora au relevat aprecierea de care se bucură actorii principali ai întâlnirii noastre: dna Elisabeta Bogățan și dl Ioan Dan Bălan.
Nu puteam să nu-i remarc în public și să nu-i amintesc aici și pe concetățenii noștri dl Petrică Birău și dl Petre Braiț. A fost de asemenea prezent și Augustin Țanca,
poet și scriitor din orașul Uricani al Văii Jiului, prezență salutată prin elogioase cuvinte de către dl Ion Hirghiduș.
Întâlnirea noastră a avut un final efervescent. Zi de dezlegare la vin, care vin se îmbină foarte bine cu poezia, l-am avut alături de noi pe dl Claudiu Zaheu,
profesionist al vinurilor, un somelier adevărat și bine școlit, reprezentant al SC Eco Frigotehnica SRL. El ne-a vorbit pe un ton chiar liric despre istoria vinului, despre profesia de somelier și ne-a prezentat sortimentele de vinuri ecologice „Lacrimi de lună”. Bineînțeles, a urmat o degustare! :)
Toți cei prezenți au primit de asemenea câte o carte cadou - „Constelația Kogayon. Puterea cuvântului” scrisă de dl Ioan Dan Bălan. Iar bibliotecii i s-au donat mai multe cărți scrise de cei doi autori; din partea dlui Augustin Țanca, romanul „Spuma lui Dae”; iar dl Cornel Nistea a dăruit comunității noastre volumele „Vânzătorul de apă colorată” și „Cornel Nistea în opinii critice” + două numere ale revistei „Discobolul”; cărți pe care vă invit să le împrumutați. 
Mulțumim pentru aceste donații! 
Publicului prezent la eveniment, peste 50 de persoane, îi mulțumim pentru participare! 
De asemenea, mulțumim dna Elisabeta Bogățan și dle Ioan Dan Bălan că ați ales Biblioteca Orășenească Petrila pentru lansarea volumelor dvs!

Niciun comentariu: