Blogger Widgets

05 august 2021

Proces 1 Partea a II-a - Tribunalul Literar

 


Joi, 29 iulie 2021, primul proces al Tribunalului nostru Literar s-a întâmplat. 🙌 Vreme caniculară, public, aproape, ioc! Niciun bai, însă! Copiii au avut mai mult curaj în a se desfășura. Căci nu e de ici de colo să re/creezi un personaj și să-i dai glas, în prim plen judecătoresc! 😎 În plus, această activitate a fost gândită strict pentru tinerii participanți. 😉

Începutul a fost ușor stângaci, cu voci mici. 😖 Mai ales din cauză că echipa Procurorilor a trebuit să-și facă strategia pe loc, cu 5 minute înainte de începerea procesului. De ce? Ei bine, Procurorul Principal, cel ales marți, la prima întâlnire, cel care trebuia să coordoneze echipa, să pună la punct strategia de atac, a dezertat, pur și simplu... 😐😒😞 🙅 Ursul nostru era disperat. Cum o să-și mai primească el dreptatea, când Avocații se prezentaseră la proces foarte încrezători și bine pregătiți?! 😔😢😱😱😱 (Brava, Bogdan pentru cum ai știut să-ți mobilizezi echipa! 👌👏👏👏 Mare lucru, pentru un puști de 13 ani! Am înțeles că ai creat un grup pe Whatsapp, unde ați comunicat în permanență, punând la cale apărarea. 🙆) 

 



 





Marius este cel care a salvat situația, acceptând să treacă, din locul pe care-l ocupa în echipa Juraților, în cea a Procurorilor, ca Procuror Principal. 🙇 Și a fost la înălțime! 😉 Căci a știut să întoarcă strategia Avocaților în favoarea ursului. Avocații au marșat pe ideea că ursului trebuia să i se dea o lecție întrucât el ar fi vrut să primească pește gratuit, fără a fi muncit absolut deloc pentru aceasta. 😸 Iar procurorii au subliniat faptul că, practic, vulpea și-a recunoscut vinovăția de a-l fi păcălit pe urs. 😤  









A fost o reală bucurie să-i urmărești pe copii! Care, după ce au uitat de emoții, și-au intrat cu adevărat în rol și, ce dezbateri! Au intervenit, luând cuvântul, și ceilalți avocați și procurori, de mare ajutor liderilor lor. 







Vulpița, șireată foc! Cât pe ce să se scoată basma curată! 


Totuși, jurații, judecătorul au fost fermi: VINOVATĂ! 😸😼 și au argumentat: a recunoscut că l-a păcălit pe urs - speța, motivul procesului. 



Pedeapsa propusă de procurori a fost ca vulpița să facă 20 de flotări. Avocații au cerut însă o înțelegere: în loc de cele 20 de flotări, să facă 10 ture de alergat, sus-jos, pe treptele Casei de Cultură. Cerere aprobată. 



Per ansamblu, cu toții am fost încântați de cum s-a desfășurat procesul. Toate echipele s-au descurcat de minune! 👏👏👏

Gardienii - Adrian, voluntarul nostru, Mihaela, pedagog social la Centrul de zi Salvați Copiii HD și Oana, bibliotecara 😉 - au avut sarcini ușoare; vulpea n-a încercat să evadeze și nu s-au iscat conflicte majore. Totuși, Adrian, care este student la drept, a avut mai multe atribuții, el având, poate, un rol decisiv în evoluția procesului și chiar alegerea verdictului. Căci, luând în considerare marele dezavantaj al echipei de procurori („dezertarea liderului”, lipsa unei strategii), era nevoie să se aducă un plus acesteia, pentru echilibrarea celor două echipe. Iar plusul a fost Adrian, care le-a adus sfaturi prețioase.

La final, ne-am așezat cu toții și am făcut o analiză, puncte bune și puncte slabe a celor întâmplate, căutând astfel modalități de îmbunătățire a acestui program.

Dintre concluzii, cei mai mari dintre copii și-au dat seama de cât de puțin obișnuiți sunt să iasă în față și să vorbească liber și că le este necesar să aibă mai multe astfel de experiențe; totodată, au început să intuiască importanța unui plan bine pus la punct, importanța acțiunii de a prevedea - dacă-ntreb asta, ce răspuns aș putea primi de la interlocutor? există mai multe variante... cum mă pregătesc pentru fiecare din variantele descoperite? -  dar și importanța spontaneității - ok, n-am prevăzut răspunsul dat de celălalt, ce fac?

O altă concluzie importantă a fost că pe umerii judecătorului șade o responsabilitate cam mare. Practic, el trebuie să coordoneze întreg procesul, să știe când și cum trebuie să intervină. Astfel, am fost de acord cu toții ca, la următoarele procese, echipa judecătorului să fie formată din adulți.

O altă schimbare pe care o vom face, în urma acestor concluzii, va fi să adaptăm acest program pentru categoria de vârstă cuprinsă între 7 - 11 ani. Întâlnirile cu aceștia vor avea loc săptămânal, în zilele de luni, între orele 10:30 - 11:30, la Centrul de zi Salvați Copiii - Filiala Hunedoara (situat la cap de linie Petrila - 8 Martie nr. 60).

Practic, vom avea o nouă zi cu un altfel de Tribunal Literar, pentru cei mici, iar seria proceselor pe care am început-o va continua tot așa, marția și joia, dar având ca protagoniști tinerii între 11 - 18 ani (pot participa și cei sub 11 ani, care sunt mai precoce și se pot implica mai mult). 

👀😊😻


5 comentarii:

ica cozma spunea...

Felicitari!

vera1978 spunea...

Felicitări!

BiblioPetrila spunea...

Mulțumim! :-*

Cu și despre Mony Monique spunea...

Bravo, Oana! Felicitări pentru activitate!

BiblioPetrila spunea...

Mulțumesc! :-*