Blogger Widgets

27 martie 2022

„Umbre din trecut” - Mihai Bujor Bogdan


Un nou volum despre orașul nostru a ajuns pe rafturile bibliotecii publice din Petrila! 
Este vorba despre „Umbre din trecut”, scris de către dl. ing. Mihai Bujor Bogdan și editat în anul 2021,  la Editura Universitas din Petroșani. 

Volumul, în 3 exemplare, ne-a fost dăruit de către însuși autorul, dl. ing. Bogdan Bujor, un petrilean care are în tolbă mulțime de istorisiri despre fapte și oameni mari, ai Petrilei și ai Văii Jiului; un petrilean de mare caracter el însuși, cu multe fapte bune și frumoase, din suflet izvorâte, pentru orașul nostru.
Umbrele din trecut sunt persoane care au trăit în orașul Petrila sau împrejurimi, care, prin caracterul și faptele lor, și-au pus amprenta asupra locului; sunt istorisiri despre monumente, locuri, întâmplări, minerit. Sunt „File de istorie trăită” - cum, foarte potrivit, spune dl. prof. univ. dr. Mircea Baron, în prefața cărții. 
File scrise cu așa har, că poți simți atmosfera vremurilor descrise. Neavând prea mare tangență cu mineritul, nu ți-ai imagina că o descriere despre săparea Puțului Centru al Minei Petrila te va putea captiva atât de mult; și totuși, vei fi captivat. 
Un alt capitol, îți va elucida povestea lui Florean. Există, oare, vreun petrilean care să nu fi auzit vreo legendă despre „Peștera lui Florean” din  Cheile Roșia? 👀 

Fiecare din cele 9 capitole debutează cu câte o vorbă de duh, un citat semnificativ al câte unui filozof/scriitor renumit.
Răsfoind filele cărții, vei da și de fotografii vechi, înfățișând locuri și chipuri demult apuse, portaluri care te vor transporta cu totul în atmosfera acelor vremuri, care par, astăzi, ireale.

Mulțumim, dle Mihai Bujor Bogdan pentru aceste istorisiri și pentru donația pe care ați făcut-o pentru biblioteca noastră! 💓💓💓

Niciun comentariu: