Blogger Widgets

08 octombrie 2019

Tableta grafică - ”Updated Heritage Promotion”

Luni, 07 octombrie 2019, a avut loc lansarea programului Updated Heritage Promotion și primul atelier din seria celor patru prevăzute în acest proiect, despre Tableta grafică - la sediul bibliotecii noastre, în foaierul Casei de Cultură „Ladislau Schmidt” Petrila. 
Coordonatorul acestui atelier a fost dl prof. Chința Radu Dacian, artist plastic, director al Clubului Copiilor Petrila (căruia, datorită rezultatelor și activităților deosebite, i-au fost arondate, din 2018, și Clubul Copiilor de la Petroșani și cel din Vulcan 🙇). 
Pe parcursul unei ore, cât a durat atelierul, dl Chința ne-a arătat cum se folosește o tabletă grafică, realizând desenul unei stâne, modelul care va sta la baza proiectului pentru imprimarea 3D. Cu toate că, cu îndemânarea dlui profesor, operațiunile păreau destul de simple, am realizat că nu este deloc așa. Cum ne-a explicat și dl profesor, este nevoie de ani buni de experiență pentru a ajunge la performanța de a realiza o imagine grafică de calitate. Cunoașterea în detaliu a aplicațiilor și mânuirea creionului special sunt elemente secundare în munca unui bun grafician. Căci, cea mai importantă calitate pe care trebuie s-o aibă acesta este creativitatea, ne-a spus dl Chința. Totodată, stăpânirea tehnicilor de desen (îmbinarea culorilor, efectele de umbră,...) și „ochiul atent la detalii”.
În concordanță cu tema de lucru, stâna tradițională, dl profesor a făcut și o mică incursiune în tradiții și obiceiuri, scoțând în evidență ingeniozitatea oamenilor simpli de altă dată - cum se construiau, mai demult, stânele? ce materiale se foloseau? cu se făcea îmbinarea lemnului?...
Pe tot parcursul prezentării, cu toții, copii și adulți, l-am urmărit cu mare atenție și interes, absorbind informațiile primite, dăruite cu mare talent și atenție, astfel încât să poată fi recepționate și de către cei mai mici, prezenți la eveniment. Avem, acum, o idee destul de clară despre ce-nseamnă tableta grafică și cât de grozav este să știi să o folosești; ne-a spus dl profesor: toate minunatele animații pe care le îndrăgim atât de mult, din filmele SF și nu numai, din desenele animate, 😊 au la bază grafica! 
Vă mulțumim, mult, dle Radu Chința! 💗







Participanții
Așa cum fusese prevăzut în proiect, am invitat 30 de copii (9-14 ani) să participe la programul nostru. Și, pentru ca informația să ajungă la cât mai multe persoane, prin intermediul unor cadre didactice din instituții școlare aflate în vecinătatea orașului nostru,  15 dintre copii au venit din Petroșani, Vulcan sau Lupeni. Astfel, s-au aflat laolaltă elevi din cadrul următoarelor școli:
  • Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Petrila
 - Structură Școala Gimn. Nr. 5
 - Structură Școala Gimn. Nr. 2
  • Școala Gimnazială „I.D. Sîrbu” Petrila
- Structură Școala Gimn. Nr. 1
- Structură Școala Gimn. Nr. 6
  • Școala Gimnazială „I.G. Duca” Petroșani
  • Școala Gimnazială nr. 7 Petroșani
  • Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani
  • Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” Vulcan
  • Școala Gimnazială Nr. 5 Vulcan
  • Școala Gimnazială Nr. 3 Lupeni
dar și membri ai Clubului nostru de coding, „First Line Petrila”.

30, da? ... Ei, dar nu au fost prezenți 30 de copii... 😇 Au venit, în total, 43! 😉😸 
Aflând de acest eveniment, au dorit să participe și ei. 😊 Bineînțeles că i-am primit! 💗 Pe lângă cele 43 de suflețele, ni s-au alăturat și părinți și cadre didactice, însoțitori ai copiilor sosiți de la câțiva buni km distanță. 😍 Pe ei nu i-am trecut pe lista de prezență; estimăm un +15 la secțiunea participanți. 😌
De asemenea, au participat și dintre partenerii acestui proiect: subsemnata, dna prof. Nicoleta Cîndea și dl Remus Sibișanu, consultant IT; dar și liderul echipei de robotică „RO 063 Wafy”, Adrian Negoiță
Norocul că sala aleasă pentru acest atelier este încăpătoare! 🙆
Te-ai gândi că, la atâția participanți, „trebuie c-a fost cam zumzet” în timpul acțiunii, nu? 😊Ei bine, nu; nu în timpul prezentării - ceea ce dovedește, în primul rând, cât de grozav este dl Radu Chința. 🙇 😊 „Zumzet mare” s-a făcut la final, străduindu-ne să ne organizăm pentru o sesiune foto... - nu la fel de talentați ca domn' profesor... 😸 

Organizarea acestui eveniment se datorează inițiativei „Meet and Code”, susținută la nivel european de compania de software SAP - în România, coordonată de #AsociațiaTechSoup - care sprijină evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week. #meetandcode, #codeEU, #SAP4Good.

Totodată, pentru ca totul să iasă cât mai bine, am primit ajutor și din partea dlui Florin Popescu, administrator al Centrului de Zi "Salvați Copiii" filiala Hunedoara, care ne-a împrumutat un televizor cu diagonală mare dotat cu port HDMI, astfel încât l-am putut urmări cu ușurință pe dl Chința. 
Ne-a fost alături  și dl Cristi Drăghici, administratorul Casei de Cultură "Ladislau Schmidt", care ne-a asigurat sonorizarea (boxă și microfon)  și ne-a ferit de dureri de picioare 😊 (bănci și scaune).
Suntem recunoscători pentru toate acestea și mulțumim din suflet tuturor celor care ne-ați ajutat, dar și participanților, care ne-au  dăruit din timpul lor liber și  încredere în evenimentul nostru! 💕💕💕  
Mulțumim și dumneavoastră, celor care ne urmăriți! 😊💓  

Pentru cei interesați să studieze mai îndeaproape lucrul cu tableta grafică, îi rugăm să aibă puțintică răbdare pentru ca bibliotecara să termine cu proiectele aflate  în lucru, să-și ia concediul rămas pe anul acesta  și   să se inițieze la rându-i... 😸  Sau, poate vom reuși să găsim pe cineva gata inițiat, care să ne ajute. 😊  (Vă vom anunța, prin intermediul mediului online de comunicare - aici, pe blog sau pe pagina noastră de FB)
Sau puteți merge la Clubul Copiilor, unde există deja un cerc de grafică. 😊 


P.S. Fotografiile de buna calitate au fost realizate de catre Laurentiu Lupu, fotograf din pasiune si colaborator al Asociatiei Planeta Petrila. Multumim! Fotografiile si filmuletul de slaba calitate, sunt opera bibliotecarei, "cu sculele din dotare". 😸






 Bălănescu Oana 😊 






Niciun comentariu: